Trouwringen! - Goudsmid & Co
In deze blog leg ik stap voor stap uit hoe mijn man en ik onze eigen trouwringen hebben gemaakt. We hebben de techniek Mokume Gane gebruikt om in onze eigen goudsmederij twee verschillende kleuren goud te verwerken in één set trouwringen. Kijk en lees hoe de stappen en het eindresultaat eruit zien!
Goud,Mokume,Mokume gane,trouwring,weddingrings,goudsmid,goudmid bunnik,juwelier bunnik,goudsmederij
834
post-template-default,single,single-post,postid-834,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Trouwringen!

Voor onze bruiloft hebben mijn man en ik samen onze trouwringen gemaakt. Best spannend want er hangt toch best wat vanaf. De techniek die we hebben gebruikt is ook niet zonder risico’s.  Helemaal omdat ikzelf deze techniek nog maar 1x eerder heb gedaan en het heel gemakkelijk misgaat.

Het gaat om een japanse techniek die Mokume Gane heet. Hierbij ‘plak’ je verschillende kleuren edelmetalen aan elkaar door middel van druk en hitte. Voor onze ringen hebben we 18 karaat geelgoud en 18 karaat witgoud gebruikt. Om en om, 5 plaatjes geel en 5 plaatjes wit.   Wanneer de plaatjes goed aan elkaar zitten kun je ze vervormen en een soort houtnerf patroon maken door de ringen heen.

Het eerste deel van het maken van de trouwringen was het schoonmaken van de plaatjes goud. Dit moet heel secuur gebeuren want als het niet goed schoon is dan gaan ze niet goed aan elkaar zitten. Daarna zijn de plaatjes netjes op elkaar ingeklemd en in een bakje met actieve kool voor 12(!) uur in de oven gegaan. Hierdoor verandert de kristalstructuur van het goud en zitten de plaatjes aan elkaar vast. Het is dan 1 blok goud met verschillende kleuren.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In dit filmpje kun je goed de veranderde kristalstructuur zien. Het was een verrassing voor ons om te zien. Natuurlijk wist ik dat dit in theorie ging gebeuren maar ik heb het nog nooit zo ‘echt’ gezien!

*De tekst gaat verder onder het filmpje*

 

Wanneer de plaatjes goed aan elkaar zitten moeten ze worden afgevijld tot de naad weg is. Dan kunnen de randen gesoldeerd worden. Dit soldeer moet later weggehaald worden maar voor nu geeft het nét dat kleine beetje extra stevigheid om te voorkomen dat tijdens het bewerken de plaatjes alsnog los gaan van elkaar.

Hierna gaat het bewerken beginnen. Ik heb eerst het blokje een klein beetje uitgewalst tot een stuk staf. We vonden het mooi om in de uiteindelijke ringen een soort draaiing te hebben dus hebben we het staf om z’n eigen as gedraaid. Hier heb je best wat spierkracht voor nodig kwam ik achter!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nadat het draaien klaar was heb ik de staf weer gewalst. Zodat het een mooi recht stuk staf werd en ik het gemakkelijker kan bewerken.  Het stuk voor de herenring heb ik iets breder gewalst dan de damesring omdat die ook iets breder mocht worden. Ik heb het soldeer ook weggevijld omdat het tijdens deze stap niet heel belangrijk meer is en het zo gemakkelijker is te kiezen waar het patroon aansluit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierna heb ik de stukjes op de juiste lengte gezaagd en rondgebogen tot ring. Deze soldeerde ik aan elkaar en dit zijn de eerste ruwe trouwringen! Hier kun je al heel goed het patroon zien. Om en om zoals ook het gedraaide stuk staf eruit zag.

 

De trouwringen heeft mijn man op de draaibank op de juiste vorm en dikte gedraaid. Daarna heb ik ze geschuurd en gepolijst. En de handgraveur heeft onze namen en datum erin gezet.  Net als ‘gewone’ ringen maar deze voelen toch een stuk specialer!

Wij zijn ontzettend blij met het eindresultaat!

Wat vind jij van onze trouwringen? Laat het me weten via een berichtje hieronder!

Liefs,
Femke

 

 

Nieuwsgierig geworden en wil je zelf wel eens een sieraad maken? Kijk dan eens bij mijn Workshops

Heb je vragen over deze techniek of mogelijkheden? Stuur me dan een berichtje hieronder of mailtje via goudsmidenco@gmail.com

No Comments

Post a Comment

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten