Blijven ontwikkelen - Deel 1 - Goudsmid & Co
889
post-template-default,single,single-post,postid-889,single-format-standard,theme-stockholm,qode-social-login-1.0.2,qode-restaurant-1.0,woocommerce-no-js,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-4.6,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Blijven ontwikkelen – Deel 1

Blijven ontwikkelen – Deel 1

Vroeger vond ik het niet zo belangrijk om me te blijven ontwikkelen en bij te leren. Tegenwoordig merk ik dat ik dat steeds fijner vindt. Als echte vak-idioot vind ik het geweldig dat er mensen zijn die meer weten dan ik. En dat ze het dan ook nog met mij willen delen?!? Fantastisch!

Dus inmiddels heb ik altijd wel een lijstje met dingetjes die ik ‘ooit’ nog zou willen leren. Het ‘ooit’ komt alleen steeds dichterbij. Dus ja, wat doe je dan? Aan de bak dan maar hé? Zo heb ik een tijdje terug een cursus edelsteenslijpen gedaan bij de Lapidaristen Vereniging Midden-Nederland.  Best tof want ik werkte natuurlijk altijd al graag met stenen maar er gaat opeens een wereld open als je meer leert over hoe ze geslepen worden. Eerst ben ik begonnen met het zgnd Cabochon-slijpen. Dat is eigenlijk een fancy naam voor een edelsteen die bol geslepen is.  Die vind ik mooi want daardoor kun je erg goed de steen in kijken. En zie je bijv alle mooie insluitsels erg goed.

Later heb ik via de vereniging ook een cursus Facetteren gedaan. En waar ik dacht dat cabochon-slijpen gaaf was ging dit nog nét een stapje verder. Waar het cabochonslijpen gebeurt op een schijf die naar je toe ronddraait gebeurt het facetteren op een platte schijf die ronddraait. Hierdoor kun je hele mooie strakke facetten krijgen op een steen. Maar er komt stiekem ook een hoop denkwerk en wiskunde bij kijken. Want al die facetten moeten op precies de juiste plek komen en dat is allemaal te berekenen.

Je begint met het plakken van een steen op een stokje. Klinkt eenvoudig maar er zijn best een paar stokjes waar je uit moet kiezen. Dat is allemaal afhankelijk van wat voor soort slijpsel je wilt gaan maken en de grootte van de steen.

Wanneer je het stokje hebt uitgekozen dan wordt de steen er op geplakt. Dit gebeurd met een speciaal soort kit die bij opwarming zachter wordt. Hierbij is het belangrijk dat er een vlakke kant aan de steen zit zodat hij goed pakt. En dat er geen luchtbellen in de kit zit. Anders breekt de kit tijdens het slijpen misschien en dan kun je van vooraf aan beginnen.
In het filmpje hieronder zie je dat een brokje Amethyst op een stokje gekit is.
*Tekst gaat verder onder het filmpje*

Wanneer de steen en de kit weer zijn afgekoeld kan het slijpwerk beginnen! Het eerste wat je dan doet is een ruwe vorm slijpen. Dit wordt een zgnd Briljant-slijpsel. Een slijpsel wat veel gebruikt wordt voor diamant maar in dit geval ook voor Amethyst(de paarse steen)  en Bergkristal(de witte/doorzichtige steen).

Als de ruwe vorm klaar is dan worden de facetten erin geslepen. Dit gebeurt op een andere slijpmachine die zeer precies werkt. Op deze machine is de hoek van de steen ook goed in te stellen zodat alle facetten precies juist komen. Bij het slijpen is het zo dat hoe langer of harder je duwt, des te dieper het facet komt. Dus het is belangrijk precies evenveel kracht en tijd per facet toe te passen. Hierdoor krijg je alle facetten even groot en diep.

Op onderstaande foto zie je de andere slijpmachine met de bergkristal die geslepen wordt.  Op deze machine wordt later een andere, fijnere schijf gedaan zodat de facetten nogmaals na geslepen kunnen worden en gepolijst zijn.

En wanneer alle facetten erop zitten en ze ook allemaal gepolijst zijn is dit het resultaat!

 

Mijn cursus edelsteenslijpen is alweer zo’n 1.5 jaar geleden. In totaal heb ik zo’n 20 stenen cabochon geslepen en 4 stenen gefacetteerd.  Inmiddels heb ik ook alweer 2 andere cursussen erop zitten maar daarover later meer.

Wat vindt jij van m’n zelf-geslepen-edelsteen?  Laat het me weten via een berichtje hieronder!

Liefs,
Femke

Heb je vragen over deze techniek of mogelijkheden? Stuur me dan een berichtje hieronder of mailtje via goudsmidenco@gmail.com

 

 

No Comments

Post a Comment

Door onze website te bezoeken, geeft u toestemming voor het gebruik van cookies. meer informatie

Deze site is standaard ingesteld op 'cookies toestaan", om je de beste mogelijke blader ervaring te geven. Als je deze site blijft gebruiken zonder je cookie instellingen te wijzigen, of als je klikt op "Accepteren" hieronder, dan geef je toestemming voor het gebruik van Cookies.

Sluiten